en-USnl-BE
vrijdag 21 januari 2022

What matters to you

Minimize

What matters to you?

Mensgerichtheid is één van de sleutelwaarden in PC Sint-Amandus. We bieden ondersteuning aan mensen met psychiatrische problematiek en doen dat samen mét hen en hun nabije omgeving.
Elke dag opnieuw bieden we dat extraatje aan patiënten en bewoners.
We delen daarom graag met jullie onze inspirerende warme zorgverhalen met net dat tikkeltje meer.


 
Huifkartochten in PC Sint-Amandus (Beernem)

In Psychiatrisch Centrum Sint-Amandus biedt het hippotherapieteam huifkartochten aan voor patiënten en bewoners van verschillende afdelingen. De huifkar wordt getrokken door één van de vier trouwe therapiepaarden, Annabel. De huifkartocht biedt mogelijkheden aan personen die voor de actieve therapie niet in aanmerking komen. De ritten zorgen voor een ontspannen manier van buiten zijn. Het ‘samen op weg zijn’ biedt de kans om op een ongedwongen manier van gedachten te wisselen. Er is steeds een warme sfeer in de huifkar, van gezellig keuvelend, over liedjes zingend, tot in stilte genietend van de hoeven van het paard en de natuur.

De deelnemers aan de huifkartochten ervaren de tocht als volgt…
Zittend op de huifkar…
… voel ik mij ontspannen
… heb ik een leuke namiddag
… voelt het alsof we op minitrip waren
… hebben we een gezellige babbel met elkaar
… zingen we liedjes
… voel ik mij relaxed
… hoef ik aan niets te denken
… sluit ik mijn ogen en geniet van het geluid van Annabel haar hoeven
… stop ik met piekeren
… kom ik tot rust
… heb ik een moment om naar uit te kijken.
’t Lopend Vuur

Bram en Willy zijn redactieleden van ’t Lopend Vuur.
‘t Lopend Vuur is een tijdschrift van én voor patiënten en bewoners. Het tijdschrift bestaat dit jaar 20 jaar en verschijnt 3 keer per jaar.

Samen-werken rond een thema

“Op de redactieraad wisselen we ideeën uit met veel respect voor elkaar,” aldus Bram. “Ik mag er mijn eigen mening zeggen en niemand wijst me terecht. Ik mag er zijn wie ik ben. Sinds kort ben ik secretaris en maak ik het verslag van de redactievergadering. Het maakt me trots dat ik deze rol kan opnemen in de groep.
Wat een dag omtovert tot een goede dag?
Als ik het gevoel heb dat wat ik te zeggen heb ook echt gehoord wordt of een duwtje in de rug van een begeleider om me te overhalen om een wandeling te maken of even te gaan fietsen.” “Ik breng vaak verzonnen verhalen aan,” vertelt Willy. “Als ik een leuk en goed verhaal heb afgewerkt, voel ik me goed. Soms dwalen mijn gedachten wat af tijdens de redactievergadering of ben ik een beetje afwezig. De andere redactieleden roepen me dan bij de les. We hebben heel veel inspraak in de samenstelling van het tijdschrift: we werken samen naar een mooi eindresultaat. Daar fleur ik van op. Wanneer ik vergeet dat ik ziek ben? Als ik op uitstap ben, een goede begripvolle babbel heb, als de zon schijnt en ik structuur en regelmaat ervaar.”
   


 
Elkaar ondersteunen om samen meer te kunnen

In PC Sint-Amandus is er een herstelwerkgroep. Tijdens één van de bijeenkomsten vertelde een deelnemer stralend dat hij het centrum kon verlaten en dat hij een appartement had gevonden. Teleurgesteld vertelde hij dat zijn meubels geleverd zouden worden en dat er hem hierbij niemand kon helpen. De groep stelde spontaan voor om hem te helpen. We sleurden samen met zware meubels, monteerden kasten en bedden. De week daarna ging de herstelwerkgroep door op het volledig geïnstalleerde appartement, met een fiere gastheer als gespreksleider. Samen kunnen we meer!

Op vraag van de groep delen we altijd een succesje van de afgelopen week. Aanvankelijk was hier wat weerstand tegen, maar het is een moment om uit te pakken met iets wat goed loopt in plaats van problemen te herkauwen en dat werkt aanstekelijk. De bijeenkomsten steken de leden aan: ze nemen initiatieven, maken plannen en nemen stappen om hun situatie te veranderen.
   
Familiewerking op afdeling De Bron
“Elkaar warm omarmen”

Afdeling De Bron – opname- en behandelafdeling voor mensen met een psychotische kwetsbaarheid – heeft een familiegroep. Die familiegroep is eigenlijk meer een zelfhulpgroep, waar ook psycho-educatie aan bod komt. In de familiegroep wisselen familieleden en hulpverleners ervaringen uit en vinden we steun bij elkaar. Als mens hanteren we woorden en logica om een gebeurtenis te begrijpen. In een psychose ontkoppelt men zich van de werkelijkheid, de taal en de logica. Begrijpen wordt dan nog moeilijker en alle houvast gaat verloren. Niet alleen de patiënt staat soms alleen met zijn/haar excentrieke beleving, ook familieleden worden geconfronteerd met een eenzaamheid in wat hen overkomt. Voor familieleden lijkt het een verademing dat er nog mensen zijn die dit gevoel kennen. Ze ontmoeten elkaar steeds op een ander moment in hun eigen proces en helpen elkaar met verwerken en betekenis geven.

Sinds de opstart van de familiegroep zien wij dat familieleden elkaar blijven ondersteunen en anderen die voor het eerst in aanraking komen met psychose ‘warm omarmen’.

Ook wij, hulpverleners, vinden bij familie vaak een nieuwe insteek met een verhaal waar de patiënt net zijn woorden heeft verloren en waarbij een breuk met de realiteit en anderen is ontstaan. Hoe moeilijk situaties en interacties soms kunnen zijn, de band met familie is essentieel voor het herstel van de patiënten. Wij willen het gesprek met familieleden blijven aangaan, onder welke omstandigheden dan ook.

Kim Demeulenaere, namens team De Bron
   
 
Samenwerking PVT De Knop en Natuurpunt Beernem

De bewoners van Psychiatrisch Verzorgingstehuis (PVT) De Knop en Natuurpunt Beernem sloegen de handen in elkaar voor het onderhoud van een natuurgebied in de buurt.

Sinds een jaar werken ze samen als vrijwilligers: maaisel opruimen, hoogstamfruitbomen aanplanten, afgevallen takken verwijderen, melding van gaten in de omheining, informatiebakjes aanvullen,…

Dankzij deze activiteit leveren de bewoners een betekenisvolle bijdrage aan de bescherming van een kwetsbaar natuurgebied.
Bewoners krijgen een actieve rol in een groter geheel en voor bewoners die anders moeilijk contact maken met anderen, biedt het kansen om anderen te ontmoeten door samen iets te doen. De ongedwongen en open sfeer, los van het psychiatrisch centrum zorgt voor het ontstaan van vertrouwelijke vriendschappelijkheid.
“Dankzij deze samenwerking maken we verbinding! We verzetten heel wat zinvol werk,” aldus een vrijwilliger van Natuurpunt. “De samenwerking is fijn, nuttig en verrijkend.”

Een bewoner beschrijft als volgt wat deze activiteit voor hem betekent:

“De samenwerking geeft een goed gevoel. Het biedt nieuwe kansen in mijn leven. Het is een leuke manier om met andere mensen die niet in psychiatrie aanwezig zijn in contact te komen.”
   
r
Home   |   Over ons   |   Opname   |   Bezoekers   |   Zorgaanbod   |   Werkaanbod   |   Stage-aanbod   |   Contact   |   What matters to you
Copyright 2010 by DotNetNuke Corporation